dissabte, 10 de novembre de 2007

CALENDARI 2008


Akesta és sa portada d'es calendari del cultura. <>.

I akest un texte d'un mallorkí inker de principis de segle, ke anirà dedins.
això ke pareix tant raro és esperanto, ke noltros som molt frikis i encara tenim
somnis raros i utòpikes esperances.
Liberecana poleno


La suno ne konas limojn, nek la aero, nek la akvo. Kaj ankaŭ la scienco, la arto kaj la amo ne havas limojn. Kial, do, la homoj devas ilin havi?
Kiel patrino ne kaŝus sian aman frukton, eĉ se ĝia montrado estus kondamnita, tiel ankaŭ idealisma homo ne devas kaŝi sian idearon, ĉar ĝi honorigas kaj starigas lin, eĉ se ĝia disvastigo kaŭzas persekuton fare de la aŭtoritatoj. En justa socio, kia estus liberacana komunismo, ĉiuj laboristoj povus aliri al la bankedo de la vivo. Male, la parazitoj devos decidi, ĉu ekuzi laborilojn aŭ migri al alia planedo.
Nenio pli koruptas la homon, ol la praktikado de aŭtoritato.
Nur per la vojo de justeco ni atingos la socian pacon. La paco kuŝas interne kaj ne en la marĝenoj de justeco, kaj justeco ne estas pli ol egaleco de rajtoj kaj devoj de ĉiuj membroj de socio.

Gabriel Buades i Pons (Inca, 1903-1938).Pol·len llibertari

El sol no coneix fronteres, ni l’aire, ni l’aigua. Tampoc les tenen la ciència, l’art i l’amor. Per què, llavors, l’han de tenir els homes?
Així com una mare no amagaria el fruit del seu amor encara que es declarés delicte el mostrar-ho, tampoc ha d’ocultar l’idealista les seves idees, que l’honren i l’alcen, encara que propagar-les li valgui ser perseguit pels poders constituïts.
A una societat justa com seria el comunisme llibertari, tots els productors tindrien accés al banquet de la vida. No així els paràsits que hauran de decidir si agafar les eines o emigrar a un altre planeta.
No hi ha res que corrompi l’home més que l’exercici de l’autoritat.
Només pel camí de l’equitat s’arribarà a la pau social. La pau està dins i no als marges de la justícia i la justícia no és res més que l’igualtat de drets i deures de tots els membres socials.
Gabriel Buades i Pons (Inca, 1903-1938).


polinizate, contra la autoridadDades personals

La meva foto
Palminsana de Mallorkaos, Baleadas, Afghanistan